EU skifter personvernskurs?

by

Data Protection Directive (DPD), som også ligger til grunn for den norske personopplysningsloven, er under revisjon i EU. Forbrukerrådet har de siste årene engasjert seg i spørsmål knyttet til personvern, og har tidligere klaget Facebook og Zynga inn for Datatilsynet for mulige brudd på norsk personopplysningslov.

Datatilsynet kom i sommer til at norsk lov ikke kommer til anvendelse i det hele tatt, all den tid Facebook er etablert i Irland. Vi har derfor videresendt klagen vår til det irske datatilsynet, og avventer nå svar derfra.

Vi har også vært i Kommisjonen og presentert Facebooksaken for gruppen som jobber med revisjonen av DPD, og fikk gehør for at det var et problem for brukere å måtte forholde seg til et tilsyn utenfor eget land og språk.

Dette gehøret ser det ut til at har stoppet på veien opp mot de politiske toppene. EUs DG for justis og fundamentale rettigheter, Vivian Reding, tok i begynnelsen av uken til ordet for å beholde prinsippet om etablering, og dermed ikke følge (rettssikkerhets)sporet mot prinsippet om bosted.

Dette er et problem.

Gjennom et harmonisert regelverk oppnår man den uniformertheten bransjen krever, samtidig som den enkelte bruker har tryggheten i å kunne forholde seg til et lov- og tilsynsverk i eget land. Jeg tviler dessuten på at Kommisjonen tar høyde for å dimensjonere det irske datatilsynet for den europeiske tilsynsjobben de nå har, og kommer til å fortsette å ha, dersom Reding får det som hun vil.

 

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: