Streaming og juss

by

VG skriver på lørdag om streaming og hvordan teknologien skal defineres juridisk.

Det er ingen tvil om at det er ulovlig å laste opp film og TV-serier uten opphavsmannens samtykke, men noe mer uklart blir det når innholdet skal hentes ned fra nettet.

Det er klart at det ikke er lov å laste ned et eksemplar av den ulovlig opplastede  filmen, men hva om den «bare» streames? Så lenge ulovligheten av å hente innhold er knyttet til et eksemplar, begynner det å bli teknisk komplisert for den gjengse bruker.

De som anser streaming for å være ulovlig, argumenterer for at også det eksemplaret som legger seg i din datamaskins internminne, er å anse som et relevant eksemplar. De mener altså at cache is king.

Andre, inkludert Forbrukerrådet, mener at det ikke er fullt så enkelt, heller ikke juridisk. Åndsverkloven er en lov med straffesanksjoner, og da bør hjemmelsgrunnlaget være klart. Vi har prinsipper i jussen som beskytter private mot inngrep som de ikke kan forutse. For folk flest vil forskjellen mellom streaming og nedlasting være akkurat det at du ikke laster ned noe eksemplar til maskinen din.

Jussen danner yttergrensene for hva som er lov og ikke lov. Samtidig kan det være et annet spørsmål om hva som er moralsk eller etisk forsvarlig, i hvert fall der vi brukere forstår at materiale er ulovelig lastet opp.

I artikkelen er Ørjan Salvesen Haukaas presentert som jurist, men det burde ha fremgått av artikkelen at han også er tilknyttet  Simonsen Advokatfirma, som er det eneste advokatfirma som har hatt konsesjon for å innhente IP-adresser for å forfølge brudd på digitale opphavsrettsbrudd på vegne av rettighetshaverne. Vi er likevel enige med han i at det er viktig at folk betaler for innhold. Da må hans klienter også legge til rette for at det finnes gode, lovlige alternativer for de som ønsker å se film og tv-serier.

Rettighetshaverne må se på bruken av streaming som et uttrykk for etterspørsel, og ikke bare ulovlig virksomhet. Tjenester i skyen er mildt sagt på vei fremover, og med det kommer streaming til å bli en enda mer relevant teknologi.

Reklamer

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: